Inapoi la lectura operelor literare ! Este probabil ultima ocazie de a cunoaste nemijlocit si organizat operele fundamentale din literatura romana. Si nu poti iubi ceva fara a cunoaste.

Nu formelor fara fond ! Pentru redactarea propriului eseu despre un text literar, prima conditie este aceea de a fi citit opera respectiva. Altfel te vei afla in situatia ridicola a unui demagog ” competent ” in a lega fraze care vorbesc despre … nimic

Nu doar memorare, ci exercitii de redactare ! Nu trebuie sa memorezi compuneri prefabricate, dar poti sa te orientezi pentru a-ti structura propriile eseuri, redactate intr-o exprimare personala, conform unui punct de vedere (pe cat posibil) personal.

Nu crede fara a cerceta ! Oricat de bine exprimate ti s-ar parea opiniile altora, nu trebuie sa ti le insusesti, fara a citi si a judeca chiar tu adevarul sau frumosul din fiecare opera a literaturii romane.
Pregatirea examenului nu inseamna doar studiu individual si testari succesive, ci si organizarea eficienta a timpului pentru odihna si relaxare si antrenament psihic pentru o atitudine pozitiva.
Timpul de relaxare

Planifica-ti perioada de invatare, astfel incat sa ai in fiecare zi timp pentru relaxare. Sportul sau miscarea in aer liber sunt reconfortante dupa orele de studiu intens. Nu trebuie sa te gandesti la examen sau la materia pe care mai trebuie sa o parcurgi. In seara dinaintea examenului culca-te mai devreme ca de obicei, nu mai tarziu de 21:30.
Alimentatia sanatoasa

Organismul are nevoie de sustinere in perioadele de efort intelectual. Consumul energetic creste si ai nevoie de propriul program de alimentatie sanatoasa. Se recomanda reducerea consumului de cafea, tigari, mancaruri grele etc, in avantajul fructelor si al legumelor bogate in vitamine. In seara dinaintea examenului, nu manca mai tarziu de orele 18:00, iar mancarea sa fie usoara.
Starea generala

Elimina pe cat posibil stress-ul suplimentar. Amana pana dupa examen discutiile despre posibilul rezultat la examen. Adopta o atitudine pozitiva si ai incredere in fortele proprii. Ai invatat, esti pregatit, rezultatele la testele simulate sunt bune. Gandeste-te ca stii si ca vei rezolva perfect probele in timpul examenului.
Trusa de examen

Ia cu tine tot ceea ce crezi de cuviinta ca ai nevoie. Verifica daca ai toate actele de identitate necesare, instrumente de scris de rezerva, o sticla de apa, bani, eventual bomboane sau ciocolata. Respecta regulamentul de participare la examen impus de organizatori.
Examenul propriu-zis

In dimineata examenului, o rezerva de timp de 15 – 30 minute e absolut necesara pentru a ajunge mai devreme si a te acomoda cu sala de examen. Focalizeaza pe subiectele primite si ignora ceea ce fac ceilalti candidati. Fii linistit, concis si pe subiect. Examenul este important si il vei trece cu bine. Elimina orice ganduri care ar putea sa iti distraga atentia. Concentreaza-te.

Sursa: http://www.ebacalaureat.com